Scroll down

Alternate Text
Blog banner

“Niets over ons zonder ons”

Emily Louisa
projectmedewerker Meisjesrechten

 

Luis, een 17 jarige mensenrechtenverdediger uit Peru sloot zijn betoog over de participatie van kinderen af met de quote “nothing about us without us”. Een krachtige samenvatting van de Day of General Discussion met het thema 'de bescherming en versterking van kinderen als mensenrechtenverdedigers'.

Artikel 12 van het Kinderrechtenverdrag

Meer dan 50% van de wereld is jonger dan 25 jaar. Een goede reden om artikel 12 van het VN-Kinderrechtenverdrag extra ter harte te nemen: kinderen hebben het recht op een mening over de zaken die hen aangaan en die mening moet serieus genomen worden. Toch blijkt uit het rapport van Child Rights Connect dat 92% van de kinderen zich niet serieus genomen voelt wanneer zij zich uitspreken voor hun rechten. Een triest gegeven. En dom ook, zoals Renate Winter, voorzitter van de VN-Kinderrechtencomité, zei: "juist de kinderen zijn de toekomst voor deze wereld."

Gelukkig laat de Day of General Discussion eind september zien hoe we kinderen wél serieus kunnen nemen. 60 kinderen waren betrokken bij de Day of General Discussion, zowel als in de voorbereidingen als op de dag zelf. Diverse onderwerpen werden besproken, variërend van social media, bescherming voor mensenrechtenverdedigers, kinderen met een handicap, en klimaatactivisme.

Meisjesrechten centraal

Mijn hoogtepunt van de dag was de speech van Mellicentia, 17 jaar uit Sierra Leone. Als team Meisjesrechten hebben we hard voor gewerkt om ervoor te zorgen dat Mellicentia namens de Girls Advocacy Alliance kon vertellen over haar ervaringen als mensenrechtenverdediger. En hoe ze dat deed! Vanaf het begin was iedereen geboeid door haar vlammende betoog over hoe ze op lokaal en nationaal niveau werkt aan bijvoorbeeld onderwijskansen voor meisjes, en het stoppen van kindhuwelijken. Ik kon niet veel meer denken dan “dit meisje is een toekomstige president”. En ik was niet de enige: na afloop kreeg Mellicentia een staande ovatie. 

Kinderen komen op voor elkaar

Een van de andere sessies die ik volgde, was van de 15 jarige Himanshu uit India, namens Down to Zero. Aan de hand van een kleurrijke poster, gemaakt door de Indiase Child Club, vertelde Himanshu over hun inzet om kinderen te beschermen tegen uitbuiting en hen te leren over online veiligheid. De kinderbeschermingsclub heeft al mooie successen bereikt. Zo zijn ze uitbuitingszaken van kinderen gaan rapporteren aan de politie. In het begin was er niet veel resultaat, maar langzaamaan onderneemt de politie steeds meer actie. Geweldig nieuws, om te zien hoe kinderen het heft in eigen handen nemen en opkomen voor elkaar!

Neem kinderen serieus

De passie en inzet van deze kinderen om kinderrechten verankerd te krijgen in de samenleving, blies me omver. Dit zijn kinderen die weten waar ze het over hebben en met creatieve ideeën komen om problemen aan te pakken. Mijn inziens doen we niet alleen kinderen tekort, maar ook onszelf, de volwassenen, door te weinig aandacht te besteden aan de mening van kinderen.

Kortom, de les die ik meeneem is: luister naar kinderen en betrek ze bij de zaken die hen aangaan. Ook u, lezer van deze blog, roep ik op om hetzelfde te doen. Het wordt tijd dat we kinderen écht serieus nemen.

Lees hier het verslag van Childs Rights Connect over de Day of General Discussion bij de VN.  

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee