Scroll down

Alternate Text
News banner

Traditionele leiders in Ghana roepen op om meisjes te beschermen

Ghanese traditionele en religieuze leiders hebben hun collega’s opgeroepen om alle vormen van schadelijke praktijken tegen meisjes en jonge vrouwen aan de kaak te stellen. Deze ‘Champions for Change’ bestaan uit zogeheten chefs, koninginmoeders en religieuze leiders uit verschillende regio’s in Ghana. Ze roepen op om onder andere te stoppen met kindhuwelijken en meisjesbesnijdenis, omdat deze praktijken de rechten van vrouwen en kinderen schenden. De leiders deden hun oproep tijdens een meerdaagse bijeenkomst. Defence for Children Ghana had deze bijeenkomst georganiseerd met Plan International Ghana en de Ghanase NGO, Coalition for the Rights of the Child (GNCRC).

Voldoende middelen voor wetshandhaving

Bagzaawaa Alhassan Issahaku Amadu, vertegenwoordiger van de ‘Champions for Change’ ging zelfs een stap verder. Hij riep de regering op om voldoende (financiële) middelen aan te wenden voor wetshandhaving: "We dringen er bij alle religieuze stromingen op aan om kinderen geboren in Ghana te steunen.” De groep roept ook de media op meer aandacht te besteden aan daders van gender gerelateerd geweld en opinieleiders ervan te overtuigen juridische processen tegen daders van misbruik doorgang te laten vinden.

Traditionele en religieuze leiders hebben belangrijke rol

Het is van groot belang dat traditionele en religieuze leiders in Ghana zich uitspreken vóór meisjesrechten en tégen gender gerelateerd geweld en economische uitsluiting van meisjes. In de Ghanese samenleving speelt deze groep leiders een belangrijke rol. Ze hebben veel invloed op de beslissingen die men neemt in het dagelijks leven. Voorbeelden zijn de beslissingen van ouders om hun dochters wel of niet uit te huwelijken en op welke leeftijd zij hun dochters laten trouwen. Defence for Children – ECPAT ziet het dan ook als een groot en invloedrijk succes van het werk in Ghana dat de coalitie van deze leiders zich openlijk inzet in het belang van meisjes.

Champions for Change

Het werk van de Champions for Change maakt onderdeel uit van de Girls Advocacy Alliance. In Ghana werkt Defence for Children – ECPAT samen met Plan International Ghana op verschillende niveaus aan de verbetering van de rechtspositie van meisjes. Zo werken we samen met zogenaamde sleutelfiguren, oftewel traditionele en religieuze leiders in verschillende provincies in Ghana. Door ons werk heeft zich de nog steeds groeiende coalitie “Champions for Change” gevormd van sleutelfiguren die zich op lokaal en nationaal niveau inzetten tegen schadelijke traditionele praktijken zoals kindhuwelijken en meisjesbesnijdenis. In Ghana werken we hiervoor direct samen met onze collega’s van Defence for Children Ghana en GNCRC.

Girls Advocacy Alliance

Geweld tegen meisjes en jonge vrouwen en de ontkenning van hun economische rechten staan het bereiken van daadwerkelijke gendergelijkheid in de weg. De Girls Advocacy Alliance wil bijdragen aan de uitbanning van beide vormen van gender discriminatie. De Girls Advocacy Alliance is een initiatief van Plan Nederland, Defence for Children – ECPAT  en Terre des Hommes en valt binnen het Strategisch Partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Defence for Children - ECPAT maakt deel uit van de programma's in Ethiopië, Ghana, Liberia en Sierra Leone.

Meer informatie

Lees het nieuws op de Ghanese website Atinka Online
Lees meer over de Girl’s Advocacy Alliance
Ontmoet de meisjes die vechten voor hun eigen rechten

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Vooruitgang op meisjesrechten bij de VN-Mensenrechtenraad

Tijdens de 41e vergadering van de VN-Mensenrechtenraad in Genève van 24 juni tot 12 juli heeft de  Girls Advocacy Allian…


Lees meer

Mau, Hiba en Ayesha pleiten bij Verenigde Naties voor meisjesrechten

Drie jonge kinderrechtenverdedigers hebben van 9 - 18 juli in New York tijdens de jaarlijkse High-level Political Forum


Lees meer

Jongeren strijden voor gelijke kansen en rechten voor meisjes

Activisten als Malala en Greta Thunberg laten zien wat jongeren teweeg kunnen brengen als ze hun stem laten horen. Met h…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee