Scroll down

Alternate Text
News banner

Lancering Europese Kinderrechtenhelpdesk

In juni 2019 is de Europese Kinderrechtenhelpdesk gelanceerd. De lancering vond plaats tijdens een bijeenkomst in Brussel met helpdeskmedewerkers van verschillende organisaties uit negen Europese landen.

Binnen de Europese Kinderrechtenhelpdesk zal worden samengewerkt in individuele zaken om kinderen direct te kunnen helpen. Daarnaast gaan we ook strategische procedures opstarten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens of het Hof van Justitie waarmee we een verschil zullen maken voor duizenden kinderen. Het gaat hierbij om zaken als opvang, voogdij, Dublin-zaken (welk land is verantwoordelijk voor een kind), detentie, alleenstaande minderjarige vluchtelingen en gezinshereniging.

“Het is goed om elkaar beter te leren kennen en te weten wat andere organisaties in Europese landen doen”, zo legt Petra Baeyens van Vluchtelingenwerk België uit tijdens de bijeenkomst. Baeyens: “Het is heel belangrijk om samen tot een meer gecoördineerde aanpak te komen, zodat we vluchtelingenkinderen beter kunnen helpen. Ik hoop dat we in de toekomst betere oplossingen kunnen vinden voor grensoverschrijdende zaken.”

Vluchtelingenkinderen in Europa hebben helaas nog iedere dag te maken met kinderrechtenschendingen. In het Verenigd Koninkrijk hebben alleenstaande kinderen bijvoorbeeld geen recht op gezinshereniging. In Spanje lopen kinderen die geen opvang krijgen, het risico om te worden uitgebuit. In de Europese landen is er amper juridische hulp beschikbaar, zo is er in Spanje 1 advocaat actief die de zaken behartigt van 700 kinderen.

Aan de Europese Kinderrechtenhelpdesk zullen bestaande organisaties deelnemen uit landen als België, Hongarije, Ierland, Portugal, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Thomas Charalampidis van Arsis Griekenland: “Het is belangrijk om goede voorbeelden met elkaar te delen en informatie uit te wisselen. Alleen dan kunnen we echt stappen zetten om verandering te bewerkstelligen. En ook: een persoonlijk netwerk met mensen die je kunt vertrouwen.” De organisaties zullen profiteren van trainingen over kinderrechten als ze al beschikken over juridisch personeel gespecialiseerd in migratierecht, ze krijgen toegang tot een online handboek en krijgen ondersteuning bij het schrijven van individuele kinderrechtenrapportages.

Martine Goeman van Defence for Children: “We kijken er naar uit om kinderrechten te versterken met deze inspirerende partners. Veel aanwezigen werken aan de rechten van vluchtelingen maar werken nog beperkt met het kinderrechtenverdrag. Daar gaan we verandering in brengen.”

De Europese Kinderrechtenhelpdesk wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

100 gemeenten willen vluchtelingenkinderen uit Griekenland opvangen

100 Nederlandse gemeenten roepen het kabinet op alleenstaande kinderen uit de overvolle vluchtelingenkampen in Griekenla…


Lees meer

Kabinet weigert opnieuw vluchtelingenkinderen op te nemen

Opnieuw weigert het kabinet alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen op te vangen, ondanks de bereidheid…


Lees meer

Vluchtelingenkinderen welkom in Nederlandse gemeenten

Vandaag maken we in Den Haag zichtbaar dat tientallen gemeenten bereid zijn alleenstaande vluchtelingenkinderen uit Grie…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee