Scroll down

Alternate Text
News banner

Alleenstaande minderjarige vluchtelingen vaak geregistreerd als volwassenen

Het radioprogramma Argos zond zaterdag de documentaire Vluchtelingenkinderen op straat door verkeerde registratie uit. Dit journalistieke onderzoek is onderdeel van het project Lost in Europe, waarbij een internationaal team van onderzoeksjournalisten probeert te achterhalen wat er is gebeurd met duizenden vluchtelingenkinderen die na aankomst in Europa van de radar zijn verdwenen. De radiojournalisten ontdekten dat de Italiaanse autoriteiten kinderen geregeld als volwassenen registreren, waardoor ze het recht op extra bescherming verliezen. Defence for Children vraagt ook ieder jaar aandacht voor deze “met onbekende bestemming” verdwenen kinderen.

In de uitzending van zaterdag leggen de journalisten uit hoe minderjarige alleenstaande asielzoekers uit Eritrea in Italië, waar zij als eerste de Europese Unie binnenkomen, worden geregistreerd als meerderjarigen. Soms per abuis, bijvoorbeeld door de verwarring bij aankomst, door taalbarrière en door verschillende kalenders. Soms ook expres, omdat er een grotere zorgplicht geldt voor landen ten opzichte van minderjarigen. Het legt dan minder belasting op de autoriteiten om iemand als volwassene aan te nemen.

Op straat

Deze jongeren reizen veelal door, onder andere naar Nederland. Omdat deze jongeren al bekend staan in Italië als volwassene, is de regel dat zij zullen worden teruggestuurd. De opvang in Italië voor asielzoekers is echter zeer erbarmelijk. Ook zien deze jongeren geen toekomst in Italië. Daarom duiken velen van hen onder. Soms komen zij in andere maatschappelijke opvang terecht, maar in de uitzending is ook te horen dat zij in Amsterdam op straat leven en slapen, en daarom het risico lopen  in verkeerde handen te vallen. Defence for Children vraagt ook al jaren aandacht voor deze groep kinderen en wijst op het risico van uitbuiting, zoals in de prostitutie of in het criminele circuit.

Onderzoek

Naar aanleiding van de vorige uitzending van Argos over de verdwijning van Vietnamese minderjarigen in Nederland, heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Mark Harbers, aangekondigd dat het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (EMM) onderzoek zal doen naar de verdwenen Vietnamese minderjarigen. Daarnaast zal de Analyseproeftuin Migratie van het Ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoek doen naar alle overige groepen alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) die de afgelopen jaren in Nederland met onbekende nestemming (mob) zijn verdwenen. De Nationaal Rapporteur Mensenhandel heeft in de uitzending van Argos de aanbeveling gedaan om ook goed te kijken naar de groep Eritrese minderjarigen die verdwijnen. Ook Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) roept hiertoe op.

Kijk naar alle verdwenen alleenstaande minderjarige vluchtelingen

In 2016 vertrokken 290 amv’s met onbekende bestemming vanuit opvanglocaties van het COA en Nidos. In 2017 verdwenen zo 360 kinderen. Defence for Children merkt echter op dat dit getal geen weergave is van het werkelijke aantal verdwenen kinderen. Zo verdwijnen sommige amv’s die door de vreemdelingenpolitie worden aangetroffen al voordat zij in een opvanglocatie worden opgenomen. Het werkelijke aantal amv’s die mob zijn gegaan, ligt dus hoger dan de cijfers die bekend zijn bij COA en NIDOS. Defence for Children vindt dat in het onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid ook naar deze groep moet worden gekeken.

Informatie

Lees meer over Vietnamese kinderen die alleen door Nederland reizen
Luister de uitzending van Argos terug
Bekijk de cijfers over verdwenen kinderen in het Jaarbericht Kinderrechten 2018 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alleenstaand kind mag niet worden uitgezet naar Hongarije

Nederland mag een zestienjarige jongen uit Syrië die alleen - zonder ouders of familie – Europa was binnengekomen niet u…


Lees meer

1.600 kinderen verdwenen uit asielopvang

Er zijn de afgelopen 4,5 jaar ruim 1.600 kinderen verdwenen uit de asielopvang in Nederland, zo blijkt uit cijfers die N…


Lees meer

Vietnamese kinderen verdwijnen uit Nederlandse opvang

[update dinsdag 2 april 2019: minister Harbers gaat een onderzoek instellen naar onderstaande kwestie]

Vanmiddag vertel…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee