Scroll down

Alternate Text
News banner

Overheid en bedrijfsleven verbinden zich in Cancún aan de bescherming van kinderen in reizen en toerisme

Vandaag bespraken vertegenwoordigers van de reis- en toerisme-industrie, regeringen, deskundigen en NGO’s de bescherming van kinderen in reizen en toerisme tijdens een internationaal forum in Cancún, Mexico.

De bescherming van kinderen in populaire toeristische bestemmingen is niet alleen een taak van overheden, politie en justitie. Verschillende belanghebbenden in het toerisme hebben een rol om seksuele uitbuiting van kinderen te signaleren. Daarom ondersteunen de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de TUI Care Foundation het project ‘Samen voor de bescherming van kinderen in reizen en toerisme’ in Cancún, Mexico en Phuket, Thailand.

Lidewij Helmich, hoofd van educatieve programma's van TUI Care Foundation: "Kinderen zijn de meest kwetsbare groep voor allerlei vormen van uitbuiting. Alle delen van de samenleving moeten samenwerken om kinderen te beschermen die het risico lopen te worden uitgebuit: de overheid, het bedrijfsleven, stichtingen en andere actoren van het maatschappelijk middenveld. Bovendien moeten kinderen zelf, vooral meisjes, worden versterkt en in de gelegenheid gesteld worden om hun volledige potentieel te bereiken." Theo Noten, programmamanager bij Defence for Children - ECPAT: "Landen die soortgelijke uitdagingen kennen en gemeenschappelijke clientèle in hun landen ontvangen zijn genoodzaakt om samen te werken op dit onderwerp."

De seksuele uitbuiting van meisjes en jongens is over de hele wereld een probleem, maar vooral acuut in populaire bestemmingen. Daar worden autoriteiten geconfronteerd met meerdere uitdagingen in de bescherming van kinderen. "Lokale politie schat dat drie tot vier op de tien vrouwelijke slachtoffers van seksuele uitbuiting in de regio, kinderen zijn," vertelt Norma Negrete, van de ECPAT Mexico. Voor jongens, is dit aantal nog niet bekend.

Don’t Look Away

"Ogen en oren zijn overal nodig om ervoor te zorgen dat kinderen beschermd worden tegen reizigers die kinderen uitbuiten", zegt Robbert van den Berg, directeur van ECPAT International tijdens de conferentie vandaag. "Hotelpersoneel, taxichauffeurs, reisbureaus en vooral reizigers en toeristen zelf moeten rapporteren wanneer zij iets verdachts zien. In Cancún, zogenaamde ' Snowbirds', gepensioneerde mensen die migreren naar de regio tijdens de winter op het noordelijk halfrond, en zelfs ' Spring Breakers' kunnen een belangrijke rol spelen. Kijk niet weg! Rapporteer seksuele uitbuiting van kinderen." 

TUI Mexico en RIU Hotels verhogen inzet

TUI Mexico en 11 RIU Hotels verhoogden hun inzet voor de bescherming van kinderen. TUI Mexico werd lid van The Code. Dit is een initiatief om verantwoord toerisme na te streven door bewustwording te verhogen en hulpmiddelen en ondersteuning te bieden aan de toeristische sector. Medewerkers van TUI Mexico zijn onlangs opgeleid om signalen te herkennen en te melden. Het  Spaanse moederbedrijf van RIU Hotels is al sinds 2012 lid van The Code. Elf hotels in Mexico hebben hun interne protocollen onlangs aangescherpt en willen ook lid worden van The Code. 

Verplichting van staat en gemeentelijke overheid

Het forum is een politiek succes doordat de Mexicaanse lokale en deelstaatregeringen zich eveneens toeleggen op de bescherming van kinderen. De gouverneur van de staat Quintana Roo, Carlos Manuel Joaquin González, ondertekende een samenwerkingsovereenkomst, zodat ECPAT meer kinderen op scholen kan trainen om zichzelf te beschermen en het bewustzijn over seksuele uitbuiting te verhogen. Onderdeel van de overeenkomst is eveneens dat de overheid particuliere bedrijven aan zal moedigen om lid te worden van The Code. De gemeente Benito Juarez presenteerde ook een vernieuwd Pact voor kinderen, waarin maatregelen ter voorkoming en bestrijding van seksuele uitbuiting van kinderen zijn opgenomen. 

Meer informatie

Bekijk de paneldiscussie met Theo Noten
Lees meer over het project met TUI
Lees meer over The Code
Meld kindersekstoerisme

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Negen meldingen naar aanleiding van campagne Don’t Look Away

Van 13 juli tot en met 31 augustus werd online en offline campagne gevoerd voor Don’t Look Away. De campagne leverde 9 m…


Lees meer

Verdrag voor Ethisch Toerisme aangenomen door VN-Wereldtoerismeorganisatie

Op 11 september, tijdens de 23e Algemene Vergadering in Sint Petersburg, nam de VN-Wereldtoerismeorganisatie, de UNWTO, …


Lees meer

Hospitality certificering hotels en vakantieparken pas na volgen e-learning Defence for Children

Eén van de winnende ideeën van het de ontwerpwedstrijd ‘No Minor Thing’ van het OM en het ministerie van Justitie en Vei…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee