Scroll down

Alternate Text
Pers banner

Campagne van start: Palestijnse kinderen hebben recht op leven

PERSBERICHT: Kinderen in het bezette Palestijns gebied groeien op in een omgeving waar ze bijna dagelijks worden geconfronteerd met gewapend conflict. Tussen januari 2018 en juni 2019 werden als direct gevolg van acties van het Israëlische leger 72 Palestijnse kinderen gedood en raakten 9.212 Palestijnse kinderen ernstig gewond. Gemiddeld wordt er één kind per week gedood. De Palestijnse Kinderrechten Coalitie vindt dit onaanvaardbaar en start deze week met een campagne voor het recht op leven van Palestijnse kinderen. Met een petitie en een street art wedstrijd vraagt de Coalitie aan Nederlandse politici om concrete stappen te zetten voor de bescherming van het recht op leven van Palestijnse kinderen.

Hard optreden door het leger

De Israëlische regering slaagt er niet in Palestijnse kinderen te beschermen. Dit is het gevolg van de uitvoering van het schietbeleid. Tegen het gooien van stenen of het verbranden van banden tijdens protesten wordt extreem hard opgetreden door Israëlische militairen. Ook als er geen levensbedreigende situatie is, zet het leger toch wapens in waardoor kinderen gewond raken of overlijden. Dit is in strijd met door Israël geratificeerde internationale Verdragen, waaronder het VN-Kinderrechtenverdrag en met het internationaal humanitair recht (oorlogsrecht) die het fundamentele recht van kinderen op leven en ontwikkeling erkennen.

Petitie en street art wedstrijd

De campagne is tweeledig. De Nederlandse overheid wordt met een petitie opgeroepen om haar internationale verantwoordelijkheid ten aanzien van kinderrechten kracht bij zetten door alle militaire samenwerking en wapenhandel met Israël te stoppen, druk op Israël te leggen om geweld tegen kinderen in het bezette Palestijns gebied te stoppen en internationale afspraken na te leven. Met een street art wedstrijd vraagt de Coalitie aan alle Nederlanders om de onderdrukking van Palestijnse kinderen aan de kaak te stellen door middel van een graffiti. Beide acties eindigen in de week van 20 november, de Internationale dag voor de Rechten van het Kind.

Recht op leven

Voor minister Blok van Buitenlandse Zaken is deze door de Verenigde Naties erkende dag een goede gelegenheid om extra aandacht te vragen voor het Kinderrechtenverdrag en zijn Israëlische collega’s aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Israël moet zich aan internationale afspraken houden en erkennen dat kinderen als meest kwetsbare groep recht op leven en op bescherming hebben.

Palestijnse Kinderrechten Coalitie

De Palestijnse Kinderrechten Coalitie bestaat uit Defence for Children Nederland, Een Ander Joods Geluid, gate48 – Kritische Israëli’s in Nederland, Kairos Sabeel Nederland, Palestine Link, The Rights Forum en War Child. War Child maakt onderdeel uit van de campagne, maar doet niet mee aan de petitie. Zie website www.palestijnsekinderencoalitie.org

Fotocredits: Anna Paq

Deel dit artikel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee