Scroll down

Alternate Text
Pers banner

"Laat ze Blijven"

PERSBERICHT: De afgelopen jaren kregen slechts 1 of 2 gezinnen per jaar een Kinderpardon. Zo komen er ieder jaar steeds meer kinderen bij aan wie een verblijfsvergunning op grond van het Kinderpardon wordt geweigerd. Deze kinderen leven in grote angst. Met het duet “Laat ze blijven” vragen Trijntje Oosterhuis en Voice Kids winnares Yosina Roemajauw aandacht voor het inhumane Kinderpardon.

Op de Internationale dag van de Mensenrechten roepen Defence for Children en organisatie Herdenken Vol Leven, samen met Voice Kids winnares Yosina Roemajauw, Trijntje & Huub Oosterhuis, op om in actie te komen voor de 400 kinderen die uit Nederland gezet dreigen te worden.

Trijntje Oosterhuis, nodigde, tijdens een uitverkocht concert ter ere van de 85ste verjaardag van haar vader in Carré, Yosina Roemajauw (12 jaar) uit op het podium om samen met haar het lied “Laat ze blijven” te zingen. Een lied geschreven door de vader van Trijntje, Huub Oosterhuis en gecomponeerd door haar broer, Tjeerd Oosterhuis,  uit protest tegen het Kinderpardon.

Huub Oosterhuis: “Het huidige Kinderpardon is onrechtvaardig. Het woord Kinderpardon is misleidend, als de kinderen pardon zouden krijgen, betekent het dat ze mogen blijven. Het is een beschamend feit dat één van de rijkste landen van de wereld, Nederland, zich niet kan ontfermen over 400 kinderen die hier geworteld zijn en dus als Nederlandse kinderen behandelt. Je moet mensen niet iets aandoen wat je zelf niet aangedaan wilt worden, stel je voor dat het over jouw kind gaat.”

Trijntje Oosterhuis: “Ik voel het als mijn opdracht als zangeres om ook over dit soort thema's te zingen. Zoals mijn vader als dichter zijn opdracht serieus neemt om deze tekst te schrijven, en haar uit te dragen naar een publiek. En stel je voor, dat je hier bent geboren, opgegroeid, en opeens wordt weggestuurd? Zowel voor de ouders, als voor de kinderen, een onoverkomelijk verdriet.”

Yosina: “Ik geloof in God maar of je nou wel of niet in God gelooft, iedereen heeft een geweten. En als je daar écht naar gaat luisteren dan kan ik mij niet voorstellen dat dit geweten zegt; “Zet deze kinderen maar uit”. Dus Laat ze Blijven.”

Martine Goeman, Defence for Children: “Politici en beleidsmakers: luister naar deze prachtige tekst. Deze kinderen leven al vijf jaar in onzekerheid. Dit schaadt hun ontwikkeling en moet echt stoppen. Wij roepen dan ook samen met Trijntje, Huub en Yosina op om kinderrechten centraal te stellen en te komen met een oplossing voor deze kinderen.”

Nathalie Toisuta, Herdenken Vol Leven: “Binnen de organisatie Herdenken Vol Leven vinden op allerlei manieren en in allerlei vormen, activiteiten plaats om met elkaar in gesprek te gaan over verdraagzaamheid, solidariteit, vrede en vrijheid. In onze ogen biedt het huidige Kinderpardon kinderen te weinig bescherming. Kinderen worden afgewezen op grond van het zogenaamde meewerkcriterium, maar aan de belangen van deze kinderen wordt nauwelijks aandacht besteed. Wij vinden dat dit anders moet en besteden daar, met de campagne rondom het lied “Laat ze blijven”, graag aandacht aan. 

Lees meer

Deel dit artikel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee