Scroll down

Alternate Text
Pers banner

Nederland dreigt vier kwetsbare kinderen uit te zetten naar Afghanistan

PERSBERICHT: Morgenmiddag dreigen vier broertjes en hun ouders uitgezet te worden naar Afghanistan, één van de meest gewelddadige landen ter wereld. Het gezin verblijft bijna vier jaar in Nederland en is vastgezet in detentie. Het gezin behoort tot een minderheidsgroep en komt uit een extra gevaarlijk gebied in Afghanistan. De belangen van de kinderen zijn in het geheel niet gewogen in deze zaak. Martine Goeman, jurist bij Defence for Children “Op grond van het Kinderrechtenverdrag en het Europese grondrechtenhandvest heeft Nederland de verplichting om het welzijn en ontwikkeling van kinderen te beschermen. Door de kinderen eerst van hun vrijheid te beroven en daarna uit te willen zetten naar Afghanistan worden hun belangen ernstig geschaad en wordt hun ontwikkeling onaanvaardbare schade toegedaan.”

Afghanistan niet veilig genoeg voor gedwongen terugkeer

Volgens de Afghaanse minister van Migratie en Immigratie is het niet veilig genoeg voor terugkeer. Aanslagen en geweld, van alle partijen, neemt toe waardoor veel burgers omkomen.

Het ambtsbericht Afghanistan van het Ministerie van Buitenlandse zaken beschrijft dat er in 2018 10.993 burgerslachtoffers vielen, waarvan 3.804 doden. Dit is een toename ten opzichte van 2017 met 11 procent. Het recente rapport van European Asylum Support Office van 12 juni 2019 laat opnieuw zien dat de situatie in Afghanistan gestaag blijft verslechteren. Sinds het begin van de terugtrekking van buitenlandse troepen (2012) hebben opstandelingen de Afghaanse troepen steeds vaker aangevallen. Uit het Kinderambtsbericht Afghanistan van UNICEF blijkt dat kinderen in Afghanistan in zeer moeilijke en gevaarlijke omstandigheden opgroeien. Het systeem van kinderbescherming kan kinderen onvoldoende bescherming bieden tegen geweld, misbruik, kindhuwelijken, kinderarbeid of rekrutering als kindsoldaat. Meer dan een kwart van alle burgerslachtoffers is kind. Een rapport van Save the Children onderschrijft dit beeld.

Nederland zit in de achterhoede als het om toekenningspercentages gaat van verblijfsaanvragen voor mensen uit Afghanistan. In Nederland schommelt dit percentage rond de 35%, terwijl dit in andere landen veel hoger ligt. Zo kent Italië een toekenningspercentage van 98.4%, Slovenië 77.7%, Frankrijk 66,9% Duitsland 52.2% en België 50,6%. Nederland, Denemarken en Noorwegen zijn de enige landen in Europa die gezinnen met kinderen uitzetten.

Annemarie Busser, senior medewerker van Amnesty International: “Het huidige beleid houdt onvoldoende rekening met de ernstig verslechterde algemene veiligheidssituatie in Afghanistan en de specifieke situatie van kwetsbare vluchtelingen uit dat land, zoals kinderen van een minderheidsgroep die jaren in het Westen hebben gewoond.”

Elf kinder- en mensenrechtenorganisaties roepen de Nederlandse overheid op om te stoppen met het detineren en uitzetten van Afghaanse vluchtelingen. In het bijzonder roepen wij op om de vier broertjes en hun ouders vrij te laten.

 Amnesty International, Cordaid, Defence for Children, Don’t Send Afghans Back, INLIA, Kerk in Actie, Stichting LOS, Oxfam Novib, PAX, Save the Children en VluchtelingenWerk Nederland.

Meer informatie:

Voor meer informatie: bel met onze persvoorlichter op 06-10472498 of mail naar pers@defenceforchildren.nl

Deel dit artikel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee