Scroll down

Alternate Text
Pers banner

Oproep aan vakantiegangers: meld verdachte zaken kindermisbruik

Met de vakantieperiode voor de deur start de campagne ‘Don’t Look Away’ om vakantiegangers op te roepen alert te zijn in het buitenland en vermoedens van kindermisbruik te melden. De campagne Don’t Look Away loopt van 13 juli tot 1 september. Dit jaar komen melders in de campagne aan het woord met uitleg over wat zij gezien hebben. Het doel is om de drempel om te melden te verlagen, bewustwording te creëren over de signalen van kindermisbruik en dat mensen misbruik kunnen melden bij www.meldkindersekstoerisme.nl


Melding leidt tot een arrestatie

Dat melden zin heeft, blijkt uit de arrestatie van de 70-jarige Nederlander vorige maand. Naar aanleiding van een melding bij o.a. www.meldkindersekstoerisme.nl over verdacht gedrag met kinderen in Nepal is de man door de Koninklijke Marechaussee bij aankomst in Nederland op Schiphol aangehouden. Bij huiszoeking vond de politie afbeeldingen van kindermisbruik op gegevensdragers van de verdachte. Doordat mensen alert waren en een melding maakten, kon een misbruiker gestopt worden.

Welke situaties zijn verdacht?

  • Iemand zondert zich af met een lokaal kind, bijvoorbeeld in een hotelkamer of een (privé)appartement.
  • Iemand zit ongewoon intiem met een lokaal kind bij het zwembad, in een restaurant of op het strand.
  • Iemand biedt een kind of jongere aan voor seks.
  • Iemand is op zoek naar seksuele diensten van kinderen of jongeren.
  • Een hotel of organisatie staat kindermisbruik toe op zijn terrein of via de onderneming.
  • Iemand misbruikt een kind via een stichting, bijvoorbeeld in een weeshuis of schooltje.
  • Iemand vertelt over zijn of haar seksuele ervaring met een kind in het buitenland.
     

Bespreek twijfels met het Meldpunt

Celine Verheijen van Defence for Children – ECPAT: “Het melden van een verdachte situatie rondom seksueel misbruik van een minderjarige kan lastig zijn. Je wilt niemand onterecht beschuldigen. Maar je wilt ook niet dat een kind misbruikt wordt. Het belang van het kind weegt zwaarder. Kinderen zijn afhankelijk van de bescherming van volwassenen. Je kunt eventuele twijfels ook met het Meldpunt bespreken.”

Bijna 50 meldingen in 2018

In 2018 ontving het Meldpunt 48 meldingen, waarvan 22 meldingen gingen over vermoedens van kindermisbruik in het buitenland. Sommigen melders hadden een vreemd gevoel bij verhalen over vakanties van een buren of collega. Anderen zagen dat hun hotel toestond dat kinderen meegenomen werden in hotelkamers door hotelgasten. Alle melders deelden hun zorgen, vermoedens en soms ook foto’s of filmpjes op de website. Alle meldingen worden onderzocht door de politie. 

Samenwerking

De campagne betreft een samenwerkingsverband tussen het Ministerie van Justitie en Veiligheid, de Koninklijke Marechaussee, de politie, de ANVR, Defence for Children – ECPAT, Terre des Hommes, Plan Nederland en Free a Girl. De campagne wordt ondersteund door een tiental grote touroperators, zoals TUI, Corendon, 333Travel, Koning Aap, Travel Counsellors, Sawadee en Djoser.

NOOT VOOR DE REDACTIE

Defence for Children – ECPAT beheert het meldpunt en coördineert de campagne. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een persvoorlichter op 06 1047 2498 of pers@defenceforchildren.nl.

De campagne wordt gevoerd via Facebook (/DontLookAwayNL), Twitter (@DontLookAwayNL) en Instagram (dontlookawaynl).

Deel dit artikel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee