Scroll down

Alternate Text

Thema: Armoede

De achtergrond

Defence for Children maakt zich zorgen om kinderen in Nederland die in armoede opgroeien. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (2018) leven maar liefst 292.000 kinderen in armoede en lopen daarmee risico op sociale uitsluiting. Van hen groeien 117.000 kinderen op in een gezin met een langdurig laag inkomen.

Kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen hebben meer kans op een slechte gezondheid, op lager dan gemiddelde schoolresultaten en lopen risico in aanraking te komen met kindermishandeling en verwaarlozing. Doordat het armoedebeleid een verantwoordelijkheid is van gemeenten, is daarnaast de beschikbare hulp niet voor alle kinderen gelijk, zoals bijvoorbeeld de voorwaarden voor het ontvangen van een Kindpakket. Zorgwekkend is ook het gebrek aan geschikte opvangplaatsen bij dreigende dakloosheid. Wanneer gezinnen eenmaal een plek hebben gevonden in de maatschappelijke opvang, maakt het woningtekort het lastig om door te stromen naar een reguliere (sociale huur) woning.

Lees het rapport uit 2018 over armoede in Nederland

Meer weten over onze projecten?

Speaking Minds

In Nederland groeien ruim 292.000 kinderen op in armoede. Gevoelens van sociale uitsluiting, onzekerheid en schaamte zijn blijvend van invloed op de persoonlijke ontwikkeling van kinderen, maar ook voor de samenleving als geheel.

Lees Meer

Mulock Houwer-lezing: Aandacht voor jeugdzorg

De jaarlijkse lezing ontleent zijn naam aan Mulock Houwer en werpt vragen op die voor kinderen belangrijk zijn, zoals: moet je kinderen wel uit huis plaatsen? Verdient een pleeggezin niet de voorkeur boven een instelling? Als een kind in een instelling opgroeit, moeten ouders en kinderen dan niet betrokken worden bij de zorg en de opvoeding?

Lees Meer

Aanmelden voor de nieuwsbrief?

Hartelijk dank!

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee