Scroll down

Alternate Text
News banner

Petitie en demonstraties voor vluchtelingenkinderen

Vandaag lanceren VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling de petitie 500kinderen.nl. Hiermee kan iedereen het kabinet oproepen alleenstaande vluchtelingenkinderen uit de Griekse kampen ook in Nederland op te vangen. Ook vinden vandaag acties plaats in het hele land. De oproep aan het kabinet wordt zo steeds breder en luider.

4 juni: dag van lokale demonstraties

De lancering van de petitie valt op 4 juni, een landelijke actiedag waarop betrokkenen en lokale initiatieven uit het hele land het kabinet oproepen ook in Nederland alleenstaande kinderen op te vangen. In tientallen gemeenten wordt van 20.00 tot 20.45 uur een stil protest georganiseerd, waaronder in Den Haag, Leeuwarden, Heerlen, Apeldoorn, Amsterdam en Deventer. Een aantal bekende Nederlanders, zoals zanger Joshua Nolet (Chef’Special), actrice Melissa Drost, zangeres Naaz en muzikant Benjamin Herman sluiten zich bij de verschillende acties aan.

Mogelijkheden om je uit te spreken

VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Vluchteling en Defence for Children: “Het is heel bemoedigend dat er vandaag opnieuw op zoveel plekken mensen actievoeren voor deze kinderen. Het benadrukt het grote draagvlak en de actiebereidheid vanuit allerlei hoeken in de Nederlandse samenleving voor het overnemen van deze kinderen. Met de lancering van de petitie willen we iedereen in Nederland de kans geven om zich uit te spreken voor de opvang van deze kinderen in Nederland.”

Prooi voor mensenhandelaren

In Griekenland verblijven ongeveer 5.000 alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Het gaat om alleenstaande kinderen die op de vlucht zijn geslagen voor oorlog en geweld. Dit maakt hen extreem kwetsbaar en afhankelijk, waardoor ze een makkelijke prooi zijn voor mensenhandelaren. Zo lopen deze kinderen het risico misbruikt, verkracht en verhandeld te worden. Vaak komen kinderen niet in een procedure terecht, omdat ze niet weten hoe dit werkt of omdat er lange wachttijden zijn.

Griekse roep om hulp

Alleenstaand betekent dat ze zonder ouder of voogd op de vlucht zijn. Sommigen van hen zijn wees of zijn hun ouders op de vlucht uit het oog verloren. De kinderen verblijven alleen in Griekse kampen of zwerven rond op straat. Griekenland vroeg in oktober 2019 andere Europese landen om hulp voor het opvangen van 2.500 van hen, inmiddels hebben 11 Europese landen hebben daar gehoor aan gegeven.

Nu actie nodig

VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Vluchteling en Defence for Children: “Het welzijn van kinderen gaat boven alles. De alleenstaande kinderen in de Griekse opvangkampen zijn enorm kwetsbaar. Voor hun alsmaar verslechterende situatie moet nu een oplossing worden gevonden. De mensonterende omstandigheden waarin deze kinderen leven, vragen nu om actie en niet om een lange termijn oplossing waar ze maanden of jaren op moeten wachten."

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Raad van State: Nederland mag vluchtelingen met verblijfsstatus in Griekenland niet zomaar terugsturen

Op 28 juli heeft de Raad van State een belangrijke uitspraak gedaan in de asielzaken van twee Syrische vluchtelingen die…


Lees meer

Follow the Sun: kinderen op de vlucht informeren door middel van theater

Vluchtelingenkinderen kampen tegen dezelfde problemen en trauma’s als volwassenen. Kinderen zijn nog in ontwikkeling en …


Lees meer

Partijen aan de formatietafel: maak een vuist en neem kwetsbare vluchtelingen uit Griekenland over

Het Afghaanse meisje Zara is gestopt met spelen en praten. Ze is getraumatiseerd en een behandeling heeft op dit moment …


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee