Scroll down

Alternate Text
News banner

Mannen veroordeeld voor betaalde seks met meisje

Vijf mannen moeten de cel in voor seks met een minderjarig meisje. De duur van de gevangenisstraf varieert van 6 tot 18 maanden. Ze geven aan niet te weten dat het meisje minderjarig was, maar de rechtbank gaat daar niet in mee. Defence for Children - ECPAT is verheugd over deze veroordeling. Het is eindelijk een signaal naar kopers van seks met minderjarigen dat dit niet onbestraft blijft. We hopen dat dit een afschrikkende werking heeft voor mensen die van plan zijn om seks te kopen van een jongere die wel eens minderjarige zou kunnen zijn.

Het meisje was veertien en later vijftien jaar oud toen de mannen seks met haar hadden. De mannen vonden het meisje op een achttienplus website. Het meisje zei soms dat ze geneeskundestudent was en dat ze 18 of 19 was of soms zelfs 20 was. De seks vond plaats in een appartement. Die factoren gooiden de raadsmannen en vrouwen van de kindermisbruikers in de strijd om te verdedigen dat hun cliënten niet de behoefte voelden om het meisje om haar identiteitskaart te vragen. 

Vraag om een identiteitskaart

De rechter ging daar echter niet in mee. Het belang om de integriteit van kinderen te beschermen weegt zwaarder.  Volwassenen moeten zich vergewissen dat de jonge vrouw of jongeman met wie ze seks gaan hebben meerderjarig is. Ook al biedt een meisje of jongen zich zelf aan op een website. 

Mensenhandelaren worden eveneens veroordeeld

De 19-jarige die de seksuele uitbuiting van het 14-jarige meisje organiseerde is tot vijf jaar celstraf veroordeeld voor mensenhandel. Ook dat is een signaal naar toekomstige uitbuiters, dat ze ervan uit moeten gaan dat ze vervolgd en veroordeeld kunnen worden tot een stevige gevangenisstraf. 

Wie seks koopt van een minderjarige houdt systeem in stand

Zolang volwassenen die seks kopen niet de leeftijd van de jongere met wie ze seks gaan hebben, controleren, blijft het mogelijk om kinderen te verhandelen en uit te buiten in de seksindustrie. Zo houden kopers van seks met minderjarigen de markt in stand, waardoor duizenden kinderen hun onschuld verliezen en getekend worden voor het leven. Om dit te voorkomen zijn veroordelingen van volwassenen die tegen betaling seks hebben met een minderjarige cruciaal. 

Lees meer

Over seksuele uitbuiting in Nederland
Over de aanpak door hotels en vakantieparken
Over sexting and grooming

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Actie vereist voor aanpak weglopen slachtoffers seksuele uitbuiting uit jeugdinstelling

Jeugdhulpinstellingen slagen er niet in om effectief en kindvriendelijk te voorkomen dat jongeren, die slachtoffer zij…


Lees meer

Strafmaat daders mensenhandel loopt zeer uiteen

Naar schatting zijn er jaarlijks 5.000 tot 7.500 slachtoffers van mensenhandel in Nederland. Meer dan één op de vijf (22…


Lees meer

Minister Kaag opent foto-expositie over seksuele uitbuiting

“Ik hoop daadwerkelijk dat we punt nul kunnen bereiken. Het is niet een kwestie van: kunnen we het? Het is een kwestie v…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee