Scroll down

Alternate Text

Dossier: Meisjesbesnijdenis

De achtergrond

Meisjesbesnijdenis is een ingreep aan de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen zonder medische noodzaak. De Wereldgezondheidsorganisatie definieert vrouwenbesnijdenis als “alle procedures die betrekking hebben op gedeeltelijke of volledige verwijdering van de externe vrouwelijke genitaliën of andere schade aan de vrouwelijke geslachtsorganen om niet-medische redenen." Wereldwijd zijn naar schatting ten minste 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden, zo blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. Vrouwenbesnijdenis komt voor in Afrika, maar ook in Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. Er zijn grote verschillen per land. Landen met de hoogste percentages besneden meisjes en vrouwen zijn Somalië (98%), Guinee (97%), Djibouti (93%), Sierra Leone (90%), en Mali (91%). Daarentegen is slechts 1% van de meisjes en vrouwen in Kameroen en Oeganda besneden. Door toenemende migratie uit de landen waar meisjesbesnijdenis voorkomt, komt de praktijk ook voor in Europa, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Volgens onderzoek lopen er jaarlijks 40 tot 50 meisjes in Nederland het risico om besneden te worden. Dit risico is vooral aanwezig wanneer zij hun land van herkomst bezoeken. Verder blijken in Nederland ongeveer 30.000 vrouwen te wonen die besneden zijn, afkomstig uit onder meer Somalië, Egypte, Ethiopië, Eritrea en de Koerdische autonome regio in Irak.

Er zijn verschillende manieren waarop meisjesbesnijdenis plaatsvindt. Welke delen van de geslachtsorganen worden verminkt en in welke mate dat gebeurt, hangt af van de lokale gebruiken, de wens van de ouders en de besnijder. Meisjesbesnijdenis veroorzaakt lichamelijke, psychische en seksuele problemen bij de slachtoffers. Defence for Children vindt meisjesbesnijdenis onder andere een ernstige inbreuk op het recht van meisjes op lichamelijke onschendbaarheid. Meisjesbesnijdenis is schadelijk voor de gezondheid van meisjes en daarmee ook een schending van het VN-Kinderrechtenverdrag. Wij vinden het belangrijk dat er aandacht is voor deze praktijk.

Liselot Bloemen

“Het is onacceptabel dat er elk jaar miljoenen meisjes het risico lopen om besneden te worden. Staten en samenlevingen moeten daarom passende maatregelen treffen om meisjesbesnijdenis uit te bannen en er op toezien dat deze maatregelen worden nageleefd.”

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee